Spar tid, vand og penge i køkkenet

Gode råd, når du koger og steger

  • Brug låg, og sørg for, at det slutter tæt. Uden låg bruger du op til 65 procent mere energi
  • Skru helt op for pladen, når maden skal stege eller i kog. Derefter skruer du ned på det lavest mulige trin
  • Tø maden op, inden du tilbereder den. Dog ikke frosne grønsager. Frossen mad tager længere tid at tilberede, og energiforbruget kan stige op til 50 procent
  • Sluk for glaskeramiske og massekogeplader to til fem minutter, før maden er færdig, og lad eftervarmen klare resten af tilberedningen.

Sparetip: Kog med mindre vand

Brug mindre vand, når du koger, og spar tid og op til 30 procent af energiforbruget.

Når du koger kartofler

  • Kogepladens diameter afgør, hvor meget vand du skal bruge. Til en kogeplade på 14,5 centimeter skal du bruge 1 deciliter, og til én på 18 centimeter skal du bruge 2 deciliter
  • Læg et tætsluttende låg på gryden, og bring den i kog på den højeste indstilling
  • Når det damper kraftigt, skruer du ned på den laveste indstilling og koger i cirka 15 minutter
  • Sluk og lad kartoflerne stå ved eftervarmen i to til fem minutter under låg (dog ikke med induktion).

Når du koger æg

  • Kom æg og 0,5 deciliter vand i en gryde. Æggene må ikke ligge oven på hinanden
  • Læg et tætsluttende lå på gryden, og bring den i kog på højeste indstilling
  • Sluk, når gryden damper kraftigt, og lad gryden stå på kogepladen. Har du induktionskogeplade, skal du kun skrue ned til laveste indstilling
  • Beregn kogetiden fra det øjeblik, du slukker. Blødkogte æg skal have cirka fem minutter, smilende æg cirka otte minutter og hårdkogte æg cirka 12 minutter
  • Friske æg skal koge lidt længere.
Print Friendly, PDF & Email
2017-12-19T09:51:07+00:00