PRESSEMEDDELELSE – 28. december 2016

Det er i højere grad penge end hensyn til miljøet, der får os til at holde igen med energiforbruget, viser undersøgelse.

Når danskerne skruer ned for lyset, afkalker elkedlen regelmæssigt eller køber A+++-mærkede hvidevarer, så kunne man tro, at hensynet til klimaet var årsagen. Men selvom argumentet om at gøre noget godt for miljø og klima generelt fylder meget i debatten, så er det langt fra det, der er den primære årsag til at tænke i energi blandt danskerne. Derimod er det den økonomiske gevinst, der trækker.

En befolkningsundersøgelse fra energi- og fibernetkoncernen SEAS-NVE, foretaget via Epinions Danmarkspanel, viser, at for 76 procent af danskerne er argumentet om at spare penge en af de vigtigste årsager til, at de følger energispareråd. 51 procent svarer, at det at skåne miljø og klima også har betydning for deres motivation for at skære i energiforbruget.
Den økonomiske gulerod er således vigtigst for danskerne, når de prøver at spare på energiforbruget. Og de mere langsigtede og mindre synlige gevinster for miljø og klima fylder altså mindre.

Synligheden gør forskellen

Og netop aspektet synlighed fremhæver professor i økonomisk psykologi ved Aarhus Universitet John Thøgersen, der blandt andet forsker i energibesparende adfærd, som en væsentlig grund til danskernes større omtanke for pengepungen fremfor klimaet:

”I hverdagen tænker de fleste ikke over den energi, de forbruger, fordi der er tale om et usynligt produkt. Elregningen minder os om vores energiforbrug, og derfor er pengene – eller det økonomiske incitament for at spare på energien – mest i vores bevidsthed.”

For John Thøgersen er den afgørende faktor, hvad der for den enkelte husstand har de mest synlige konsekvenser i hverdagen. Og her vinder økonomien.
”Den økonomiske omkostning er nærværende og konkret, hvorimod omkostningen for klimaet kan være svær at forbinde med vores hverdag. Her har miljømærkeordningen for hårde hvidevarer dog gjort en kæmpe forskel, fordi forbruget af energi netop er blevet gjort mere synlig og dermed lettere for den enkelte dansker at forholde sig til,” siger han.

Tre råd til at spare penge i energiforbruget

Hvis man ligesom størstedelen af befolkning tænker i kroner og ører, når det kommer til energi, så er der råd at hente.

”Hvad enten man ønsker at spare penge eller gøre noget godt for klimaet, så er der heldigvis mange konkrete og lette sparetips, man kan følge i hverdagen. Derfor har vi også lanceret et nyt website, der skal hjælpe dig og mig til at spare endnu mere på energien,” siger kommunikationschef Rikke Trikker fra SEAS-NVE.

Ifølge Rikke Trikker har nogle af de klassiske spareråd, som mange husker, også ændret karakter som følge af den teknologiske udvikling og fremhæver her tre nyfortolkninger af de klassiske energispareråd:

  • Før: Sluk lyset, Nu: Brug LED og lysdæmpere
  • Før: Sluk for alle standbyfunktioner, Nu: Køb moderne apparater. De bruger næsten ingen energi på standby
  • Før: Brug tørresnoren, Nu: Køb A+++ mærkede hvidevarer/tørretumblere

På websitet brugenergienfornuftigt.dk kan man finde endnu flere konkrete råd til energibesparelser i husholdningen, som både er nemme at leve op til og har en reel nytteværdi.

Fakta

  • 60 procent af danskerne siger, at det har en høj eller meget høj grad af betydning for dem at spare på el og varme
  • 76 procent af danskerne siger, at det at spare penge er en af de vigtigste årsager til, at de følger energispareråd
  • 51 procent af danskerne siger, at det at gøre noget godt for miljø og klima er en af de vigtigste årsager til, at de følger energispareråd

Om undersøgelsen

Undersøgelsen om danskernes holdning til energispareråd er foretaget i perioden den 27. oktober til den 6. november 2016, hvor data er indsamlet via Epinions Danmarkspanel. I alt har 1.981 danskere i alderen 18-75 år deltaget. Respondenterne er repræsentativt fordelt i forhold til køn, alder, region og uddannelse.

For mere information om Brug energien fornuftigt, kontakt venligst:

Rasmus Carlsen
Presserådgiver
Telefon: 59 21 48 36
E-mail: rac@seas-nve.dk

Kort om SEAS-NVE – en moderne andelsejet energi- og fibernetkoncern

I SEAS-NVE varetager vi vores fælles interesser, når vi investerer i vindmøller, skaber innovation for fremtiden og rådgiver om energi. Vi ejer landets geografisk længste elnet og er en af landets største elleverandører.

Print Friendly, PDF & Email